Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Σχετικά με τη δημιουργία των Ειδικών Περιγραμμάτων θέσεων εργασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
Θέση του Συλλόγου μας είναι η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων μελών του στο επάγγελμα του Διαχειριστή Πολιτισμού ώστε να καταστεί διακριτή η λειτουργία και η συνεισφορά μας για την προώθηση της πολιτιστικής ανάπτυξης, κάτι που διαφαίνεται σε άλλα αντίστοιχα επαγγέλματα του ΥΠΠΟΑ.
Για τη διασκέδαση ανησυχιών που εξέφρασαν συνάδελφοι ότι ενδεχομένη ένταξη σε άλλο επάγγελμα από αυτό του Διοικητικού υπαλλήλου θα εμποδίζει την κινητικότητα, επικοινωνήσαμε προφορικά με αρμόδιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και μας έκανε σαφές ότι η κινητικότητα θα πραγματοποιηθεί στη βάση των κλάδων και όχι των επαγγελμάτων.
Δηλαδή δεν είναι όπως με τους κλάδους που ένας διοικητικός μπορεί να μετακινηθεί μόνο σε θέση διοικητικού. Δεν έχει σημασία για την κινητικότητα πως ονομάζεται ως επάγγελμα, Διοικητικός ή Διαχειριστής Πολιτισμού, ούτε εκεί που δουλεύει ούτε εκεί που θέλει να πάει. Αυτό που έχει σημασία είναι ο κλάδος του υπαλλήλου π.χ. ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού, ΤΕ Λογιστών.
Εύλογη η ερώτηση κάποιου, «ε, τότε γιατί εφευρίσκουμε τα επαγγέλματα;» Πράγματι, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα, φαίνεται στο γεγονός ότι μόλις στα τέλη Αυγούστου ζητήθηκε από την ομάδα εργασίας για τα περιγράμματα να κάνει συσχέτιση κλάδων με επαγγέλματα (ή ρόλους). Μέχρι τότε το ΥΔΑ υποστήριζε ότι τα Επαγγέλματα (πχ Διαχειριστής Πολιτισμού, Διοικητικός Υπάλληλος, Αρχαιολόγος) θα αντικαταστήσουν τους κλάδους. Αλλά άλλο η αντικατάσταση και άλλο η αντιστοίχιση.
Για το λόγο αυτό, υποστηρίζουμε το επάγγελμα του Διαχειριστή Πολιτισμού, ώστε να υπάρξει και ομογένεια στο επάγγελμά μας και να τονιστεί ο διακριτός ρόλος που επιθυμούμε να αποκτήσουμε εντός του Υπουργείου.
Έχουμε επισημάνει επιπλέον, ότι η αντιστοίχιση πρέπει να γίνει σε κεντρικό επίπεδο στο ΥΠΠΟΑ, εφόσον μόνο έτσι θα μπορεί να φαίνεται η συνολική εικόνα του ποιοί Κλάδοι θα μπορούσαν να πάνε σε κάθε Επάγγελμα και θέση στο Οργανόγραμμα.
Ένα θέμα που έχει προκύψει, επίσης σημαντικό, είναι η απουσία στην περιγραφή των θέσεων εργασίας των επιπλέον καθηκόντων τα οποία ανατίθενται, όπως για παράδειγμα με Υπουργικές Αποφάσεις στους υπαλλήλους λόγω ορισμού τους ως μέλη σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας. Για να μη μιλήσουμε για όλες τις πρόσθετες, έκτακτες, «αφήστε ό,τι κάνετε» εργασίες της τελευταίας στιγμής που προκύπτουν και διαλύουν οποιοδήποτε προγραμματισμό εργασίας.
Σε σχετική ερώτηση, η απάντηση που λάβαμε από εκπρόσωπο του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης ήταν ότι αυτά τα καθήκοντα δεν θα περιγράφονται γιατί αυτό που περιγράφεται είναι η εργασία στη θέση.
Ο Σύλλογος θα επιμείνει να εντάσσονται αυτά τα πρόσθετα καθήκοντα του υπαλλήλου στην ετήσια στοχοθεσία του (όταν αυτή εφαρμοστεί) ώστε να αξιολογείται για το σύνολο της εργασίας του.
Σε αντίθετη περίπτωση, παρόλο που ο υπάλληλος θα έχει και άλλα καθήκοντα, τα οποία θα απαιτούν χρόνο και κόπο, η εκπλήρωση αυτών δεν θα περιγράφεται, δεν θα καταγράφεται, δεν θα στοχοθετείται και δεν θα αξιολογείται. Για να μη μιλήσουμε για το χρόνο που θα χάνει ο υπάλληλος από τα καθήκοντα για τα οποία θα κρίνεται και θα αξιολογείται για να εκπληρώσει τα άλλα, τα πρόσθετα, τα οποία όμως δε θα φαίνεται πουθενά ότι τα εκπληρώνει!
Στις αλλαγές που θα έρθουν στη Δημόσια Διοίκηση, ο Σύλλογος μας θα επιχειρήσει να αναβαθμίσει τη δουλειά που επιτελούν τα μέλη του. Εάν κάποιοι προτιμούν να μας θεωρούν υποστήριξη στις δικές τους δράσεις, καθόλα εκτιμητέες, θα τους αποδείξουμε ότι η δική μας δουλειά, αυτούσια, είναι ουσιαστική για τη δημόσια πολιτική του πολιτισμού.