Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η εν εξελίξει κρίση ανέδειξε με δραματικό τρόπο όλα τα προβλήματα και τα δομικά ελλείμματα που χαρακτηρίζουν την ελληνική δημόσια διοίκηση. Ένα επίκαιρο θέμα λοιπόν που μας απασχολεί όλους έντονα είναι οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται. Το γεγονός ότι μια σειρά διαδικασιών, όπως π.χ. η οριστικοποίηση των Ειδικών Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας και ως απόρροια αυτών η Κινητικότητα μεταξύ δημόσιων φορέων έχει ατονήσει για την ώρα, δε σημαίνει ότι πρέπει να μας εφησυχάζει. Θα επανέλθουν μαζί με άλλα τμήματα μιας συνολικής – κατά βάση μνημονιακής – μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει στο παρελθόν, συνεχίζεται και που θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια.
Για το λόγο αυτό οφείλουμε να παρακολουθούμε και να επεμβαίνουμε στις εξελίξεις προκειμένου να προστατεύσουμε το κύρος και τη σημασία της εργασίας μας τόσο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και στη Δημόσια Διοίκηση εν γένει, αξιοποιώντας τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται για την ενίσχυση του ρόλου μας στη διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής στον πολιτισμό, πάντοτε όμως με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας μας.
Υπενθυμίζουμε λοιπόν, σχηματικά τα βασικά σημεία των αλλαγών που υλοποιήθηκαν και που σχεδιάζονται στο μέλλον:
· Απογραφή των Δημοσίων Υπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και ολοκληρώνεται με κάποιους ακόμα φορείς.
· Ψηφιακά οργανογράμματα των φορέων του Δημοσίου, όπου καταγράφονται όλες οι θέσεις που προβλέπονται σε έναν φορέα.
· Επαγγέλματα των δημοσίων υπαλλήλων στα οποία θα συγχωνευθούν οι υφιστάμενοι κλάδοι. Υπενθυμίζουμε ότι δεν προβλέπονταν αρχικά επαγγέλματα ειδικά για τον κλάδο μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, γεγονός που διεκδικήσαμε και πετύχαμε να αλλάξει με τη δημιουργία ειδικών επαγγελμάτων για εμάς.
· Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας τα οποία θα περιγράφουν τις αρμοδιότητες και τα απαιτούμενα προσόντα για κάθε Θέση στα Ψηφιακά Οργανογράμματα.
Στο μέλλον, για να γίνει μία πρόσληψη ή μία μετακίνηση, δηλαδή η πλήρωση μίας Θέσης στο Δημόσιο, θα πρέπει να συμπίπτουν τα προσόντα που απαιτούνται στο Ειδικό Περίγραμμα της Θέσης Εργασίας με τα προσόντα του Υπαλλήλου, συμπεριλαμβανομένης και της προϋπηρεσίας του. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να λειτουργήσει η κινητικότητα στο μέλλον. Για την ώρα όμως πραγματοποιείται ακόμα στη βάση των παλιών κλάδων, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η νέα οργάνωση.
Επίσης, για την ώρα η κινητικότητα είναι προαιρετική. Εύλογο είναι όμως να υπάρχει η ανησυχία ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η εφαρμογή της μπορεί να περιλαμβάνει υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού.
Παράλληλα προωθείται σταδιακά η εισαγωγή της στοχοθεσίας στις δημόσιες υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι η στοχοθεσία πρέπει να γίνεται σε συνεργασία και συνεννόηση με όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί – από τους υπαλλήλους και τα χαμηλότερα επίπεδα της διοίκησης – τι μπορεί να επιτευχθεί με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, την υλικοτεχνική υποδομή και τους διαθέσιμους χρηματικούς πόρους και όχι να αποφασίζεται αυθαίρετα άνωθεν κάτι που δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί.
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχεδιάζει να προκηρύξει προμήθεια πληροφοριακού συστήματος για καταγραφή και παρακολούθηση της στοχοθεσίας στο Δημόσιο αρχίζοντας από τα Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Στο μέλλον η στοχοθεσία θα συνδεθεί, όπως είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, με την αξιολόγηση. Το πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως ισχύει κι εφαρμόζεται σήμερα, καθιστά τη διαδικασία άνευ ουσίας. Για μια ακόμη φορά θα υπενθυμίσουμε ότι δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης στο Δημόσιο Τομέα. Επειδή όμως τα συστήματα αξιολόγησης που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην εφαρμογή τους καθώς η ύπαρξη προβληματικών σημείων υπήρξε συνήθως χαρακτηριστικό τους. Το σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο απαιτεί ουσιαστική διαβούλευση και στρατηγικό σχεδιασμό προκειμένου να είναι εφαρμοστέο και αποτελεσματικό.
Σημειώνουμε επίσης ότι είναι σημαντική η αναλυτική καταγραφή των διαδικασιών που υποχρεούμαστε να ακολουθούμε ως δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίες γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες και χρονοβόρες, με συνέπεια την παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών, την αποθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών και την παρεμπόδιση του έργου μας. Μέσα από την καταγραφή θα εντοπιστούν οι προβληματικές διαδικασίες και μέσα από προτάσεις για απλούστευσή τους θα επιχειρηθεί ο ανασχεδιασμός τους. Επιπλέον, πολύ σημαντική είναι και η χαρτογράφηση της νομοθεσίας, καθώς η πολυνομία, η κακονομία και η πολυπλοκότητα των κανονιστικών κειμένων και ρυθμίσεων δημιουργούν προβλήματα κατανόησης, συμμόρφωσης και ασφάλειας τόσο στους πολίτες όσο και στην ίδια τη Δημόσια Διοίκηση.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
έχοντας υπόψη μας όλα τα δεδομένα θεωρούμε ότι, με τη συμβολή σας, ξεκινώντας από απλά καθημερινά προβλήματα, καταγράφοντάς τα και προτείνοντας τις δικές μας λύσεις, μπορούμε να αποκτήσουμε τα όπλα για τη διεκδίκηση των στόχων μας. Η καταγραφή των δύσκολων, πολύπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών που επιτελούμε και οι προτάσεις μας θα είναι το μέσο για να δείξουμε ότι στ’αλήθεια γνωρίζουμε την πραγματικότητα του Δημοσίου καλύτερα από τους έξωθεν μεταρρυθμιστές και κατά συνέπεια για να διοχετεύσουμε το κύμα των αλλαγών προς την κατεύθυνση που εμείς επιθυμούμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας μας και την ανάδειξη του κύρους και της σημασίας του έργου μας, σε μια αποτελεσματική και αποδοτική διοίκηση.