Έκπληξη προκάλεσε η πρόσκληση που απηύθυνε η κ. Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, προς τους συναδέλφους που έχουν πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό ή σεμινάριο Πολιτισμικής Διαχείρισης, για να υποβάλλουν αίτηση συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Οι αρμοδιότητες του υπουργείου είναι πολλές και ποικίλες και για την αποτελεσματική άσκησή τους, απαιτείται η ουσιαστική συνεργασία υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων και επιστημονικών κλάδων (διοικητικοί – οικονομικοί, μηχανικοί, αρχαιολόγοι, συντηρητές, πληροφορικοί, μουσειολόγοι κ.α.).
Πιστεύουμε ότι για την ουσιαστική αντιμετώπιση ζητημάτων πολιτιστικής πολιτικής καλό θα ήταν να συγκροτηθούν ομάδες υπαλλήλων, προερχόμενων από όλες τις προαναφερόμενες ειδικότητες – κλάδους, γιατί τα θέματα παρουσιάζουν αλληλεπιδράσεις και αλληλοσυσχετίσεις και μάλιστα στο καθιερωμένο πλαίσιο λειτουργίας της διοικητικής ιεραρχίας.
Σε καμία περίπτωση προτάσεις πολιτιστικής πολιτικής δεν μπορούν να διαμορφώνονται μόνο από συναδέλφους που έχουν σπουδές ή απλές γνώσεις πολιτισμικής διαχείρισης χωρίς τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, που με τη χρόνια εμπειρία και τις γνώσεις τους έχουν αποκτήσει αυτή τη δυνατότητα.
Αυτό ήταν ένα βασικό επιχείρημα όταν ο Σύλλογος μας όλο αυτό το διάστημα από πέρσι διεκδίκησε και πέτυχε, με την έγκριση και του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τη θέσπιση ξεχωριστού επαγγέλματος διαχειριστή επί θεμάτων πολιτισμού. Το ίδιο επιχείρημα στήριξε και το σκεπτικό μας στη διαδικασία σύνταξης των Ειδικών Περιγραμμάτων των υπαλλήλων του Υπουργείου.
Στο ΥΠ.ΠΟ.Α. υπηρετούν άξια στελέχη, επιστημονικά καταρτισμένα και πρόθυμα να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της πολιτιστικής πολιτικής. Αρκεί να μην νιώθουν ότι αποκλείονται και δεν αξιοποιούνται. Το ΔΣ του Συλλόγου μας θα συνεχίσει να διεκδικεί την ανάδειξη των γνώσεων και εμπειριών όλων των μελών μας και την αξιοποίησή τους για αυτό το σκοπό.